امتحان نهایی بخونم یا کنکور ؟
چگونگی هندل کردن کنکور و امتحانات
یکی از مشکلات بزرگی که برخی از دانشآموزان کنکوری در روند آمادگی برای کنکور دارند این است که مجبورند در زمانی که برای کنکور مطالعه میکنند، برای امتحانات هم خود را آماده کنند. این دسته از دانشآموزان نمیتوانند برنامهریزی درستی برای این دوره داشته باشند و به همین دلیل احساس میکنند که دوره امتحانات باعث میشود تا آنها کمتر برای کنکور مطالعه کنند؛ حتی برخی از داوطلبان، چنان این موضوع را برای خود بزرگ و غیر قابل حل تلقّی میکنند که احساس میکنند نمیتوانند در کنکور موفق شوند.
برخی دیگر از داوطلبان، آنچنان غرق مطالعه برای کنکور میشوند که گاهی به طور کلی از امتحانات غافل شده یا از کنار برخی از دروس امتحانی رد شده و بدون مطالعه کافی در جلسات امتحان حاضر میشوند؛ غافل از اینکه همین مطالعه اجباری باعث میشود تا شما بتوانید برای کنکور هم آمادهتر شوید.
علاوه بر این داوطلبان، گروه سومی هم هستند که تمایل دارند هم برای امتحان آماده شده و هم در ایام امتحانات، تا حدی که میتوانند، از کنکور غافل نشوند؛ اما آنها یک مشکل دارند و آن مشکل هم این است که نمیدانند چگونه به هر دوی این اهداف دست یابند .
درست است که این هدف اصلی و مهم شما، موفقیت در کنکور و برنامهریزی برای آن است، اما برای موفقیت در کنکور، باید حواس شما به مسایل فرعی، ولی مهم مربوط به کنکور هم باشد، و امتحانات، یکی از این مسایل است.
نکتهای که قبل از ادامه این بحث، لازم است بدان اشاره کنیم، این است که داوطلبان پشت کنکوری، باید طبق برنامه خودشان و با انرژی و پر توان، مطالعه خود را ادامه داده و از فرصتهایی که در دست دارند، بهترین استفاده را ببرند. با توجه به اینکه مساله برنامه ریزی در ایام امتحانات، یکی از مسایل مهم برای همه دانشآموزان است، ما در این مقاله سعی داریم تا شما را با یک برنامهریزی خوب آشنا کنیم. برای داشتن یک برنامه خوب به نکات زیر توجه کنید:
اولویت با دروس امتحانی است
در مدت زمانی که برای امتحانات در نظر گرفته شده است، کاری که همه دانشآموزان کنکوری باید انجام دهند، توجه به دروس امتحانی است؛ پس برای یک برنامهریزی خوب و بدون نقص، در درجه اول، وضعیت خود را در این دروس بررسی کنید و سپس، با توجه به همه وقتی که در اختیار دارید و مقدار مطالعه قبلی و اطلاعاتی که از گذشته در مباحث و فصول درس مربوط دارید، زمانی را در برنامه خود به مطالعه درس مورد نظر اختصاص دهید. نکته دیگری که در برنامه ریزی امتحانیتان باید به آن توجه داشته باشید، تاریخ امتحان و مدت زمان در نظر گرفته شده برای مطالعه هر درس است.
زمانی کوتاه برای تست مفهومی در برنامهریزی روزهای امتحان
یکی از دغدغه های بسیاری از دانشآموزان، این است که در روزهای امتحان از تستی خواندن و تست زدن دور میمانند؛ زیرا ایام امتحانات، زمان تشریحی خواندن است. ممکن است که این مساله تاحدودی درست باشد، اما شما عزیزان باید به این نکته توجه کنید که در چند سال گذشته، طراحان سؤالات کنکور در بیشتر دروس، سؤالات را به صورت مفهومی طرح میکنند، و به همین دلیل، مطالعه تشریحی میتواند به فهم بهتر مطلب برای پاسخگویی به چنین سؤالاتی کمک کند؛ از طرف دیگر، در مطالعه تشریحی هم، اگر نحوه مطالعه درست و اصولی باشد، میتوان مطمین بود که تست زنی از آن مباحث هم تا حد بسیار زیادی میسر است.
حالا فارغ از این نگرانی، برای اینکه شما داوطلب عزیز تاحدودی بتوانید خود را در ایام امتحانات برای کنکور نیز بسنجید، میتوانید زمانی را در برنامهریزی درسی روزهای امتحان برای تست زنی اختصاص دهید؛ به این صورت که پس از پایان درس و مطالعه کامل آن، تستهایی از مباحث مورد نظر را انتخاب کنید و به آنها پاسخ دهید؛ البته سعی کنید همانگونه که به صورت تشریحی مطالعه کردهاید، به صورت تشریحی نیز به جواب تستها برسید. انجام این کار به شما کمک میکند تا از طرفی، مرور دیگری روی مطالب داشته باشید، و از طرف دیگر، نقاط قوت و ضعف خود را نیز به شیوه کنکوری بسنجید.
جای دروس پایه در امتحانات
همانگونه که اشاره کردیم، یکی از کارهایی که شما عزیزان دانشآموز باید انجام دهید این است که در دفتر برنامهریزی ، که طبق برنامه امتحانی چیده شده است، زمانهایی را که اضافه دارید، مشخص کنید و سپس در هر درسی که لازم دیدید، هم زمان با مطالعه درس امتحانی، آن زمان را به مطالعه درس مورد نظر اختصاص دهید؛ حتی میتوانید مباحث و بخشهایی از دروس پایه را نیز بخوانید. انجام این کار برای شما از دو جهت سودمند است: اول اینکه کمک میکند تا مطالب مرتبط، به شیوه بهتر و اصولی تری در ذهن شما حک شود، و دوم اینکه باعث میشود که هم زمان برای کنکور نیز مطالبی را فرا بگیرید یا مرور کنید.
از خودتان بیش از حد توقع نداشته باشید
امان از شبهای امتحان! مخصوصاً وقتی با بیدار خوابی و شب زندهداری همراه باشد. یکی از ضعفها و مشکلاتی که بسیاری از دانشآموزان دارند این است که در شبهای امتحان، بیش از توانشان از خودشان کار میکشند. این موضوع، علاوه بر دلزدگی، باعث خستگی مفرط و کاهش توان یادگیری افراد میشود. وقتی صحبت از برنامهریزی برای روزهای امتحان میشود، بسیاری از دانشآموزان کنکوری که تا قبل از آن، زمان کمتری را به مطالعه اختصاص میدادند، گمان میکنند که با افزایش بیش از حد و ناگهانی ساعات مطالعه میتوانند موفقتر شوند؛ در حالی که این موضوع اشتباه است و شما نباید بیش از توانتان از خودتان انتظار داشته باشید.