دوره مجازی دانشگاه های دولتی
یکی از روش های تحصیل از راه دور است که از طریق آن، داوطلبان می توانند با حضور آنلاین در کلاس های درس دانشگاه، گذراندن دروس و دوره های تحصیلی، در نهایت، مدرک تحصیلی خود را دریافت نمایند.
داوطلبان می توانند در رشته های مختلفی که از سوی دانشگاه ها اعلام می گردد، در این رشته ها به تحصیل بپردازند.
در دانشگاه های مجازی، پذیرش دانشجو صرفا در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد صورت می گیرد. با اینکه پذیرش دانشجو در دانشگاه های مجازی در سال های اخیر رواج یافته اما متقاضیان چندان با آن آشنا نیستند و پرسش هایی از این قبیل مطرح می کنند: انواع دانشگاه های مجازی مورد تایید وزارت علوم کدامند؟ آیا مدرک دانشگاه های مجازی اعتبار دارد؟ هزینه شهریه دانشگاه چقدر است و به چه صورت پرداخت می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا به این پرسش ها پاسخ دهیم.
معرفی دانشگاه مجازی
ظهور دانشگاه های مجازی فرصتی را برای علاقمندان به تحصیل فراهم کرده تا در خانه و در هر نقطه ای از کشور، بدون نیاز به حضور در کلاس درس بخوانند. اما دانشگاه مجازی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت دانشگاه مجازی مرکزی است که تمامی دروس و دوره های دانشگاهی را به صورت آنلاین ارائه می دهد.
از ویژگی های دانشگاه های مجازی می توان به دسترسی آسان، عدم نیاز به حضور فیزیکی استاد و دانشجو در کلاس، وابسته نبودن کلاس درس به زمان خاص و امکان تغییر آن و … اشاره نمود. بهتر است بدانید که این دانشگاه بدون هزینه نبوده و برای ثبت نام و تحصیل در این دانشگاه ها باید شهریه بپردازید.
روش تدریس و ارائه مطالب و مواد درسی در دانشگاه های مجازی بر خلاف دانشگاه حضوری به شکل چند رسانه ای بوده و بیشتر در قالب ارائه پی دی اف، کتاب های الکترونیکی و… صورت می گیرد. در این دانشگاه ها، بیشتر دانشجویان و اساتید به صورت مجازی با هم در ارتباط هستند و دانشجویان سوالات خود را نیز در همین بستر مجازی مطرح می کنند.
متقاضیان مقطع کارشناسی می توانند با ثبت نام در کنکور و در صورت مجاز شدن به انتخاب رشته بر اساس دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری در فرم انتخاب رشته کد رشته محل های مجازی را انتخاب کنند. پس از پذیرش دانشجو، کلاس های به صورت اینترنتی برگزار شده و تنها امتحانات به صورت حضوری برگزار می شود.
دانشگاه های مجازی نیز در مقطع کارشناسی ارشد در برخی از رشته ها دانشجو می پذیرند و متقاضیانی که می خواهند ادامه تحصیل دهند لازم است در کنکور کارشناسی ارشد شرکت کرده و پس از پذیرفته شدن در آزمون، وارد این دانشگاه ها شوند.
در این مقطع نیز درست مثل مقطع کارشناسی، کلاس ها به صورت مجازی و یا اینترنتی برگزار می شود. علاوه بر این، امتحانات پایان ترم دانشجویان به صورت حضوری برگزار و اطلاعات مربوط به زمان، تاریخ و محل برگزاری امتحان از طریق سایت رسمی دانشگاه اطلاع رسانی می شود.
دانشگاه آزاد هر ساله به صورت بدون آزمون و با آزمون در مقاطع کاردانی و کارشناسی پیوسته و ناپیوسته، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو می پذیرند.
انواع دانشگاه های مجازی
دانشگاه مجازی یکی از دانشگاه های معتبر زیر نظر وزارت علوم تحقیقات و فناوری است که از طریق ثبت نام کنکور سراسری و همچنین پذیرش بدون کنکور در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشجو پذیرش می کند
بسیاری از افراد به حضور در دانشگاه و یا ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر علاقه دارند، اما شرایط زندگی شخصی و کاری آن ها مانع از رسیدن آن ها به این خواسته می شود. بسیاری از دانشجویان نیز وارد دانشگاه می شوند اما به دلایل مختلفی مثل دوری محل دانشگاه از محل زندگی، شغل، تاهل و در نتیجه، عدم امکان حضور در کلاس های دانشگاه از ادامه تحصیل انصراف می دهند.
دانشگاه های مجازی فرصتی را فراهم کرده اند تا آن دسته از افرادی که امکان حضور فیزیکی در کلاس درس را ندارند، بتوانند بدون دغدغه به تحصیل بپردازند و مقاطع بالاتر را طی کنند. با این حال شاید علاقمندان به تحصیل و دانشگاه از دانشگاه های مجازی مورد تایید وزارت علوم خبر نداشته باشند.
دانشجویانی که در یکی از واحد های دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در حال تحصیل می باشند، می توانند در صورت دارا بودن شرایط لازم برای انصراف از دانشگاه اقدام و مراحل انصراف از دانشگاه آزاد را انجام دهند.
شهریه دانشگاه مجازی
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم در دانشگاه های مجازی، در هر ترم موظف به پرداخت شهریه دانشگاه مجازی هستید. به همین دلیل، توصیه می کنیم پیش از ثبت نام، برای تحصیل در دانشگاه های مجازی، از میزان شهریه دانشگاه مورد نظر اطلاع کسب کرده تا هنگام تحصیل در پرداخت شهریه با مشکل مواجه نشوید. اما شهریه دانشگاه مجازی به چه صورت محاسبه و پرداخت می شود؟
هر یک از دانشگاه های مجازی، یک شهریه ثابت و یک شهریه متغیر دارند. در شهریه متغیر به ازای هر واحد درسی می بایست مبلغی پرداخت کنید. میزان دقیق شهریه از سوی دانشگاهی که پذیرفته شده اید اعلام می گردد. این نکته را اشاره کنیم که هزینه شهریه ثابت و متغیر در مقاطع ارشد نسبت به کارشناسی بالاتر است.
هر دانشگاه بسته به سطح کیفیت و امکانات آموزشی خود، یک شهریه خاص تعیین کرده و شهریه تمام دانشگاه های مجازی یکسان نیست. برای مثال، در سال تحصیلی گذشته، دانشگاه مجازی علم و صنعت و دانشگاه شیراز نسبت به دیگر دانشگاه های مجازی بیشترین میزان شهریه را از دانشجویان خود دریافت کردند.
در ادامه، برای روشن شدن مطلب، میزان شهریه ثابت و هر واحد درسی دانشگاه مجازی علم صنعت در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ آورده شده است. بر این اساس اگر شما برای یک ترم، 15 واحد درسی پایه برداشته باشید شهریه متغیر شما 3 میلیون خواهد شد که با اضافه کردن شهریه ثابت به 3 میلیون 700 هزار تومان می رسد.
شهریه دانشگاه آزاد از دو بخش شهریه ثابت و متغیر تشکیل شده است که شهریه ثابت بر اساس نیمسال ورودی هر دانشجو تعیین می شود و تا پایان اتمام دوره تحصیل وی در سنوات مجاز بدون افزایش خواهد بود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شهریه این دانشگاه مقاله زیر را مطالعه نمایید
اعتبار مدرک دانشگاه مجازی
دانشگاه های مجازی باعث تسهیل فرایند آموزشی شده و علاقمندان به تحصیل در اقصی نقاط کشور می توانند از منزل خود به تحصیل بپردازند و مدرک خود را بگیرند. بسیاری از افراد به دلیل شرایطی مانند داشتن فرزند، شاغل بودن و یا هزینه های بالای رفت و آمد به دانشگاه و فراهم نبودن شرایط برای حضور فیزیکی در کلاس های دانشگاه به تحصیل در دانشگاه های مجازی فکر می کنند.
اما یکی از نگرانی ها و دغدغه های اصلی متقاضیان هنگام تصمیم گیری برای انتخاب دانشگاه مجازی و تحصیل در این دانشگاه ها این است که مدرک دانشگاه مجازی تا چه حد معتبر است؟ از آنجایی که برای تحصیل در دانشگاه های مجازی باید هزینه شهریه هم پرداخت، اهمیت این موضوع برای متقاضیان دو چندان می شود.
بر اساس اعلام وزارت علوم، تمامی دانشگاه های مجازی ذکر شده در لیست دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم هستند و در صورت تحصیل در این دانشگاه ها برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر هیچ منعی ندارید. علاوه بر این، مدارک این دانشگاه ها در سطح بین المللی و جهانی نیز معتبر بوده و در صورت تمایل به مهاجرت می توانید روی آن حساب باز کنید.
این نکته را هم باید یادآوری کرد که اعتبار مدرک دانشگاهی، با اعتبار دانشگاه برگزار کننده دوره تحصیلی، ارتباط تنگاتنگی دارد. قطعا مدارک دانشگاه هایی که با رتبه بهتر نسبت به پذیرش دانشجو اقدام می کنند، از درجه اعتبار بالاتری برخوردار است. به همین دلیل، تمامی متقاضیان تحصیل در دانشگاه های مجازی ابتدا باید تمام مزایا و معایب این نوع دانشگاه ها را در کنار هم قرار داده و سپس تصمیم نهایی خود را بگیرند.
افرادی که قصد شرکت و ثبت نام در آزمون های استخدامی را دارند نیز معمولا نگران اعتبار مدرک دانشگاه های مجازی هستند اما باید گفت که مدارک دانشگاه های مجازی در آزمون های استخدامی نیز معتبر است و تاکنون بسیاری از دانش آموختگان این دانشگاه ها نیز در آزمون های استخدامی مختلف پذیرفته و مشغول به کار شده اند.
یکی از مدارک معتبر و مورد تایید وزارت علوم، مدارک تحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی می باشد. میزان اعتبار این مدرک بستگی به نوع واحد دانشگاهی و رتبه علمی آن دارد.