۰ سبد خرید

معرفی رشته سینما

راهنمای انتخاب رشته : معرفی رشته سینما
معرفی رشته سینما مشاوران آلفا احمد احمدی انتخاب رشته تبریز

معرفی رشته سینما

 

معرفی رشته سینما

هنر سینما، از نظر محتوا مبتنی بر زمینه‌های مختلف علوم انسانی، علوم ارتباطات،‌ ادبیات و رشته‌های مختلف هنری بوده و از نظر تکنیکی، از مباحث فیزیک صوت، شیمی، مکانیک و الکترونیک استفاده می‌کند.

کارشناسی سینما، یکی از دوره‌های آموزش عالی است که هدف آن تربیت افراد متعهد و متخصص در این رشته است، تا نیازهای جامعه رادر زمینه‌های مختلف هنر سینما پاسخگو باشد.

این رشته در سطح دانشگاه دارای 4 گرایش تدوین، فیلمنامه نویسی،‌ کارگردانی و فیلمبرداری است.

 

رشته سینما چیست؟

رشته‌ی سینما، یکی از دوره‌های آموزش عالی است که هدف آن تربیت افراد متخصص در این رشته است، تا نیازهای جامعه را در زمینه‌های مختلف هنر سینما پاسخگو باشد.

پذیرش در این رشته برخلاف سایر رشته ها مانند رشته آهنگسازی، رشته ارتباط تصویری، رشته طراحی پارچه، طراحی صحنه، رشته عکاسی، رشته طراحی لباس، رشته کتابت و نگارگری، رشته مجسمه سازی، رشته نقاشی، رشته نمایش عروسکی، رشته نوازندگی موسیقی ایرانی و رشته نوازندگی موسیقی جهانی و رشته بازیگری که آزمون عملی دارند، نیاز به مصاحبه و آزمون عملی ندارد.

 

توانمندی های لازم برای تحصیل در رشته سینما

دارا بودن ذوق هنری، علاقه مندی به ارتباط با مخاطب و برخورداری از ایده های خلاق، جز عوامل تعیین کننده در موفقیت هنرآموزان رشته هنر و سینما می تواند باشد.

آشنایی با اخبار عمومی حوزه هنر، آشنائی با عکاسی، داشتن روحیه اجتماعی، فن بیان مناسب، خلاقیت ذهنی بالا و تسلط بر زبان و ادبیات فارسی بخصوص در گرایش فیلم‌نامه‌نویسی، از مهمترین پارامترهایی هستند که شما با توجه به آنها می توانید از میزان علاقه خود برای ورود به رشته های هنری مطلع شوید.

در هر رشته ای، داشتن علاقه و قدری استعداد، از الزامات موفقیت در آن رشته به شمار می رود. در مورد رشته ی سینما نیز داشتن شم هنری، علاقه به تجربیات هنری و استعداد ذاتی جزء عواملی هستند که نقش تعیین کننده و بی بدیل برای موفقیت در این رشته ایفا می کنند.

اگر فردی مشخصات زیر را داشته باشد، انتخاب این رشته می تواند گزینه ی مناسبی برایش محسوب شود.

 

این ویژگی ها عبارت اند از:

 اطلاعات عمومی هنر

 آشنایی با عکاسی

 روحیه اجتماعی قو

 داشتن قدرت بیان خوب

 خلاقیت ذهنی بالا

 تسلط بر زبان و ادبیات فارسی

 

در این رشته ۴ گرایش به شرح زیر وجود دارد:

 

 گرایش تدوین

 فیلمنامه نویسی

 کارگردانی

 فیلمبرداری

 

هنر سینما برای انتقال مفهوم به مخاطب ابتدا تصویر را ضبط و سپس آن را با صدا ترکیب می کند. این هنر به هنر هفتم معروف شده است و ارتباط زیادی با سایر رشته‌های هنری دارد و از آنها استفاده می‌کند.

اگر بخواهیم این رشته را از نظر محتوا مورد بررسی قرار دهیم، هنر سینما از زمینه های مختلف علوم انسانی، علوم ارتباطات،‌ ادبیات و رشته های مختلف هنری استفاده می کند و از نظر تکنیکی مبتنی بر مباحث فیزیک، صوت، شیمی، مکانیک و الکترونیک است.

 

نحوه تحصیل در رشته سینما

اگر دانش آموزی، علاقه به تحصیل در رشته سینما داشته باشد، ابتدا باید امتیاز لازم هدایت تحصیلی را بدست بیاورد؛ اگر از لحاظ امتیاز مشکلی نباشد، می تواند برای پایه دهم از بین شاخه فنی و حرفه ای و رشته های هنر این رشته را انتخاب کند.

دانش آموزانی که در این رشته به ادامه تحصیل می پردازند، باید از همان سال دهم برای کنکور هنر آماده شوند.

توجه به این نکته ضروری است که رشته ی هنر در همه هنرستان ها ارائه نمی شود و تنها هنرستان های خاصی این رشته را دارند که شاید در همه‌ی مناطق موجود نباشد.

 

پذیرش بدون کنکور رشته سینما

نحوه پذیرش در این رشته برای دانشگاه به دو صورت است و امکان پذیرفته شدن هم به صورت با آزمون و هم بدون آزمون وجود دارد.

ضریب دروس در کنکور هنر برای درس های خلاقیت تصویری، تجسمی و خلاقیت نمایش، 4 و 2 است. اگر داوطلبی قصد داشته باشد در یکی از دانشگاه های برتر در رشته سینما تحصیل کند، باید رتبه 2000 را در کنکور سراسری به دست آورد.

 

از جمله مهم ترین دانشگاه هایی که رشته سینما را ارائه می دهند، عبارتند از:

 پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران

 دانشگاه هنر تهران

 دانشگاه سوره

 دانشگاه صدا و سیما

 دانشگاه تربیت مدرس

 دانشگاه پارس تهران

 

در حال حاضر امکان پذیرش بدون کنکور این رشته در برخی از واحدهای دانشگاه آزاد و غیرانتفاعی وجود دارد، که شما با مطالعه دفترچه ثبت نام کنکور 1402، می توانید نسبت به این دانشگاه ها اطلاعات لازم را کسب نمایید. لازم به ذکر است در کنکور سراسری، هر داوطلب می تواند شانس پذیرش خود را در دو گروه رشته های با کنکور و بدون کنکور امتحان کند، اما در نهایت مجاز به انتخاب و تحصیل در یکی از رشته های پذیرفته شده می باشد.

 

گرایش های رشته سینما

دانشجویانی که مشغول به تحصیل در این رشته می شوند، در ابتدای تحصیل خود بدون گرایش هستند. انتخاب گرایش بعد از یک یا دو سال تحصیل در این رشته امکان دارد.

 

در زیر لیست گرایش های این رشته و توضیح مختصری از آنها آورده ایم.

 

 تدوین

به آخرین مرحله تولید فیلم تدوین گفته می شود؛ در واقع در تدوین شکل نهایی فیلم بدست خواهد آمد. به شخصی که کار تدوین را بر عهده دارد، تدوینگر می گویند.

وظیفه ی تدوینگر در گذشته فقط مرتب کردن و حذف برخی از سکانس ها بود ولی امروزه وظیفه ی آنها ایجاد ساختار مفهومی فیلم است. تدوینگر سکانس ها و صحنه ها را مرتب می کند.

علاوه بر آن پس از تنظیم صدا آنها را با تصاویر هماهنگ می کند.

 

 فیلمنامه نویس

اولین مرحله برای فرآیند تولید فیلم، نوشتن فیلمنامه ی آن است. فیلمنامه یک داستان است که توضیح صحنه ها و جزئیات را برای ساخت فیلم در بر دارد.

در فیلمنامه شخصیت ها، صحنه ها، موسیقی، مکان‌ها و تمام جزئیات لازم به طور کامل وجود دارد.

 

 کارگردانی

مهم ترین شخص در تولید یک فیلم کارگردان و مهم ترین وظیفه، وظیفه ی کارگردانی است. می توان گفت که مسئول اصلی ساخت یک فیلم کارگردان آن است. وظیفه ی اصلی یک کارگردان حفظ موضوع اصلی فیلم در تمامی مراحل ساخت فیلم از جمله مرحله پیش تولید، تولید و پس از تولید است. یک کارگردان علاوه بر برنامه ریزی برای ساخت فیلم، باید بر ساخت آن نظارت داشته باشد. کارگردان دستورالعمل های لازم را به بازیگران و کلیه دست اندرکاران فنی تولید ارائه می دهد و علاوه بر آن تصویری هنری و فنی به فیلم می بخشد.

ارتباط کارگردان فیلم از آغاز تا انتهای فرآیند تولید و ساخت فیلم با تمامی عوامل فیلم شامل فیلمنامه نویس، تهیه کننده، بازیگران، تدوینگر، صداگذار و… بسیار نزدیک است.

 

 فیلم برداری

به تصویر کشیدن یک فیلم، از طریق فرایند فیلم برداری آن انجام می شود. تمامی صحنه های یک فیلم که توسط بازیگران انجام می شود با استفاده از انواع دوربین ها ثبت می گردد. همزمان با فیلم برداری کارهای صدابرداری، نورپردازی، کارگردانی و بازیگری به طور همزمان انجام می گیرد.

به شخصی که وظیفه ی ثبت سکانس ها را بر عهده دارد، فیلم بردار گفته می شود. اکثر پروژه های فیلم سازی به این صورت است که شخصی با عنوان مدیر فیلم برداری فعالیت می کند و سایر عوامل از جمله فیلم بردار، مسئول دوربین و دستیاران فیلم بردار زیر نظر آن شخص مشغول به کار هستند.

 

ادامه تحصیل در رشته سینما

این رشته تنها برای مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد وجود دارد و طبق برنامه ریزی های انجام گرفته، دوره دکترا برای این رشته به زودی راه اندازی خواهد شد.

 

فرصت های شغلی رشته سینما

افراد که در این رشته تحصیل کرده اند، پس از فارغ التحصیلی و مدت کوتاهی تجربه کاری می توانند در زمینه های زیر مشغول به کار شوند:

 

 دستیار فیلم بردار

 دستیار کارگردان

 ساخت فیلم با عوامل غیر حرفه ای و حرفه ای

 دستیار تدوین و نورپردازی

 کارگردان سینما

طراحی و نقاشی صحنه

 تولید برنامه های سینما

 نویسنده فیلمنامه

 طراحی گریم و ماسک در سینما

 مدرس در فرهنگسراها، مراکز هنری و آموزشی

 

شرایط بورسیه رشته سینما

کسب بورسیه تحصیلی سینما، از مراکز آموزشی خارج از کشور برای فارغ التحصیلان که دارای مدرک دیپلم و کارشناسی هنر باشند، امکان پذیر می باشد.از جمله شرایط لازم برای ارائه بورسیه یا کمک هزینه تحصیلی به این افراد علاقه مند به دنیای سینما، فیلمسازی و کاربرد تکنولوژی در سینما، داشتن مدرک آزمون آیلتس است. البته لازم به ذکر است روش های ادامه تحصیل در رشته سینما متنوع است و به دو بخش مطالعاتی – تحقیقاتی (نظری) و فیلمسازی (عملی) تقسیم بندی می شوند.

بخش مطالعاتی – تحقیقاتی

این بخش شامل تاریخ، نظریه ها، علوم ارتباطات، نقد و تحلیل و… سینما رو شامل می شود، که معمولا به صورت نظری می باشد و فارغ التحصیلی بر اساس ارائه پروپوزال و پایان نامه صورت می گیرد.

 

بخش فیلمسازی

این بخش هم گستردگی زیادی دارد و بیشتر به جنبه های عملی و کاربردی می پردازد و شامل رشته هایی نظیر تهیه کنندگی، مدیریت تولید، طراحی تولید، نویسندگی، کارگردانی، مستند سازی، برنامه سازی تلویزیونی، طراحی صحنه، جلوه های ویژه و انیمیشن می باشد. علاوه بر این در برخی از دانشگاه ها، مجموعه کلی از این عناوین را تحت عنوان Film-making معرفی می کنند.

 

در حالت کلی شما در صورت برخورداری از معدل بالای 16 و نمرات بالای آیلتس، این شانس را دارید تا با ارسال رزومه خود برای دانشگاه های خارج از کشور شانس خود را برای دریافت بورسیه تحصیلی این دانشگاه ها امتحان کنید.

 

مدت زمان تحصیل در رشته سینما

مدت زمان تحصیل در کشورهای مختلف، متفاوت است.

به عنوان نمونه کارشناسی ارشد فیلمسازی در بعضی از دانشگاه های انگلیس، یکساله می باشد و این در حالی است که در بیشتر دانشگاه های آمریکا، ۳ ساله و به صورت MFA (Master of Fine Arts) در نظر گرفته می شود؛ بدین معنی که این رشته ها مقطع بالاتر ندارند و اگر داوطلبی قصد داشته باشد تا در مقطع دکتری تحصیل کند، باید رشته متفاوت یا مشابهی را انتخاب کند.

 

بهترین کشور برای تحصیل در رشته سینما

همانطور که اشاره کردیم، رشته سینما در گرایش های مختلفی ارائه می شود و متقاضیان می توانند با توجه به علاقه خود در یکی از گرایش ها، به ادامه تحصیل بپردازند.

دوره کارشناسی در این رشته مانند رشته های دیگر 4 سال است و کارشناسی ارشد نیز 2 سال به طول می انجامد. توجه داشته باشید که دوره های مؤسسات خصوصی در کشوهای مختلف ممکن است بیشتر و یا کم تر از 4 سال باشد.

از بهترین کشورها برای ادامه تحصیل در رشته سینما، می توان به کشورهای آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه، بلژیک و ایتالیا اشاره کرد که هر ساله بورسیه های مختلفی را برای ادامه تحصیل داوطلبان این رشته ارائه می کنند.

 

برای اطلاعات بیشتر و راهنمایی درخصوص انتخابی رشته کنکور هنر با مشاوران مرکز مشاوره آلفا تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم ورود به حساب کاربری

به سایت مشاوران آلفا خوش اومدی 🥰
اطلاعاتت رو دقیق بزن و وارد سایت شو…
ورود / عضویت
یک کد تأیید به شماره همراه شما پیامک خواهد شد

ارسال مجدد رمز عبور یکبار مصرف(00:30)