معرفی رشته فلسفه
آشنایی با رشته فلسفه
اساس و بنیان رشته فلسفه بر پاسخگویی به سوالات بنیادین انسان استوار است که در گروه رشته های انسانی در حقیقت رشته فلسفه از کهن ترین رشته های انسانی بوده که به عنوان مادر سایر علوم هم شناخته می شود. موضوعاتی چون جهان هستی و آگاهی انسان در فلسفه مورد تعمق و بررسی قرار می گیرند و بنا بر طرح سوالاتی در جنبه های مختلف می تواند گرایش های مختلفی داشته باشد؛ برای مثال سوالات مربوط به دین در فلسفه اسلامی، سوالات مربوط به مباحث اخلاقی در فلسفه اخلاق، سوالات مربوط به سیر تاریخی رشته فلسفه در گرایش فلسفه غرب و سوالات مربوط به علم و معرفت شناسی در سایر شاخه های فلسفه پاسخ داده می شوند.
در واقع دانشجویان رشته فلسفه در شناخت کاملی درباره فلسفه غرب کسب خواهند کرد چرا که سیر تاریخی فلسفه از فلسفه یونان تا زمان حاضر را مورد بررسی قرار خواهند داد. البته تا حدودی هم سیر فلسفه اسلامی را هم مطالعه خواهند کرد. فلسفه از رشته های با کنکور علوم انسانی است که داوطلبان برای تحصیل در این رشته باید در کنکور سراسری شرکت کنند ولی تعدادی از رشته های بدون کنکور انسانی هم هستند که داوطلبان می توانند بر اساس سوابق تحصیلی در آن شرکت کنند
بازار کار و درآمد رشته فلسفه
فارغ التحصیلان رشته فلسفه می بایست به عنوان معلم و استاد در مدارس و دانشگاه های کشور به تدریس مشغول شوند و یا می توانند در مراکز پژوهشی مثل دایره المعارف ها و پژوهشگاه های علوم انسانی به عنوان پژوهشگر به فعالیت بپردازند. البته شایان ذکر است که برای فعالیت به عنوان پژوهشگر فلسفه، فارغ التحصیلان می باید دارای مدرک کارشناسی ارشد و دکترا باشند. اما فارغ التحصیلان دوره کارشناسی فلسفه هم می توانند به عنوان دستیار پژوهشگر در بعضی از این موسسات و مراکز به فعالیت بپردازند.
رشته فلسفه با وجود اهمیتی که دارد اما در کشور بسیار مظلوم واقع گردیده است. فعالیت به عنوان معلم در آموزش و پرورش یکی از متعارف ترین زمینه های کاری برای فارغ التحصیلان دوره کارشناسی این رشته می باشد.
البته در سازمان ها و سمت های دیگری هم فارغ التحصیلان کارشناسی رشته فلسفه می توانند فعالیت داشته باشند. برای مثال کار در سمت های نویسنده و سردبیر نشریات بیشترین ارتباط را با رشته فلسفه دارد که فارغ التحصیلان دوره کارشناسی با ید به آن توجه داشته باشند.
از طرف دیگر دانش آموختگان فلسفه می توانند به استخدام سازمان ها و نهادهایی نظیر موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه اسلامی، سازمان صدا و سیما و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درآیند. همچنین مشاغل یک فارغ التحصیل دوره کارشناسی فلسفه می تواند تحلیلگری سیستم، مسئول امور فرهنگی، یک منتقد و نویسنده فنی باشد.
از آنجا که حوزه های کاری رشته فلسفه، دانش آموختگان این رشته را جذب نمی کند لذا اطلاعات دقیقی درباره میزان درآمد آن ها وجود ندارد و علاوه بر این به دلیل اینکه کار پیدا کردن در این رشته بسیار مشکل می باشد لذا فارغ التحصیلان فلسفه در کارهای دیگر مشغول به کار می شوند
دانشگاه های دارای رشته فلسفه
دانشگاه های پذیرنده رشته فلسفه در ایران به صورت لیست زیر می باشد هر چند دانشگاه هایی که این رشته را ارائه می دهند محدود هستند ولی رشته هایی مانند فلسفه و حکمت اسلامی، فلسفه و کلام اسلامی و فلسفه و عرفان اسلامی از سوی موسسات و ماکز بیشتری ارائه می شوند که می توان از دفترچه انتخاب رشته کنکور انسانی آن ها را مشاهده کرد.
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه تهران
- دانشگاه تربیت مدرس
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه علوم انسانی (دارالعلم) مفید (ره) قم
- پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
- دانشگاه شهید باهنر کرمان
- دانشگاه محقق اردبیلی
- دانشگاه یاسوج
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین
معرفی رشته فلسفه – تشابه و تفاوت رشته فلسفه با رشته الهیات گرایش فلسفه و کلام اسلامی
اگر دفترچه معرفی رشته های کنکور سراسری را مشاهده کرده باشید دو رشته فلسفه به معنای عام و رشته الهیات گرایش فلسفه و کلام اسلامی را مشاهده می کنید که شاید برای بسیاری از داوطلبان جای سوال داشته باشد که تشابه و تفاوت مابین این رشته ها چیست؟ در اینجا به تعدادی از این نکات اشاره خواهیم کرد. رشته فلسفه به معنای عام بیشتر به آموزش فلسفه غرب می پردازد هر چند که در این رشته به موازات فلسفه غرب، به تدریس فلسفه اسلامی هم پرداخته می شود. اما فلسفه اسلامی به عنوان یک گرایش تلقی می شود. لذا در رشته معارف اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی تنها به فلسفه اسلامی پرداخته می شود.
معرفی رشته فلسفه – وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
دانشجویان می توانند رشته فلسفه را تا مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه بخوانند. دانش آموختگان رشته فلسفه می توانند یکی از گرایش های (غرب، اسلامی، منطق، اخلاق، هنر و …) انتخاب کرده و به ادامه تحصیل بپردازد. لذا باید دقت کرد که پرسش های ذهنی فرد به سمت کدام گرایش متمایل است. برای مثال اگر پرسش های ذهنی فردی مربوط به مبادی ارزش های اخلاقی است می بایست گرایش فلسفه اخلاق را بخواند یا اگر کسی سوالاتی در مورد ارزش های معنوی و دینی داشته باشد باید به سراغ فلسفه دین برود
اخرین رتبه قبولی
آخرین رتبه قبولی در منطقه 1 حدود 4000 و منطقه 2 حدود 11000 و در منطقه 3 حدود 15000 می باشد . لازم به ذکر است اعداد و ارقام تقزیبی هستند و هرساله قابل تغییر هستند.