معرفی رشته مدیریت دولتی
آشنایی با رشته مدیریت دولتی
رشته مدیریت دولتی (Public Administration) به مطالعه علوم اداری و مدیریت اداری و نظریه های آن می پردازد. مدیریت ادارای طیف گسترده ای از فعالیت های یک اداره را نظیر امور حسابداری و حسابرسی، امور اداری و کارگزینی، امور منابع انسانی، امور پشتیبانی و رفاه، امور برنامهریزی و خدمات، امور تغییر و تحول اداری، امور بیمه ای و تأمین اجتماعی، و … را شامل می شود. هدف از تاسیس این رشته تربیت نیروی متخصص برای مدیریت سازمان ها، اداره ها، موسسه ها و شرکت های دولتی و خصوصی و آشنایی دانشجویان با روش های علمی در مدیریت است. همانطور که از نام این رشته برمی آید دانشجویان مهارت های لازم مدیریتی را برای کار در یک سازمان عمومی را می آموزند تا بتوانند به حل مشکلات مدیریت بحران، فرصت های رشد سودآور، و رهبری تغییر بپردازند. مدیریت دولتی در مقطع کارشناسی گرایشی ندارد اما در مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت دولتی تخصصی تر شده و دارای گرایش هایی است.
وظایف مدیر دولتی
مهم ترین وظایف مدیر دولتی عبارتند از؛
- برنامه ریزی درباره ماموریت ها، اهداف و اقدامات لازم برای رسیدن به آن ها و اجرای برنامه ریزی
- سازماندهی کارهای سازمان و تصمیم گیری در مورد کارهای موردنیاز و وظایف مطرح شده و قراردادن آن ها در چارچوب تصمیم گیری یا ساختار سازمانی
- تقسیم کار بین کارکنان
- هدایت و رهبری گروه ها و افراد سازمان برای تعیین اهداف و رسیدن به آن
- کنترل و نظارت بر عملکر ها و نحوه انجام وظایف به منظور نیل به اهداف سازمان
- عملیات امور استخدامی یا کارگزینی کارکنانجدید
رشته مدیریت دولتی برای چه کسانی مناسب است؟
اولین معیار انتخاب رشته مدیریت دولتی باید علاقه به این رشته باشد. علاوه بر این دانشجویان این رشته باید از روابط عمومی بالا و فن سخنوری برخوردار باشند تا بتوانند برای پیشبرد اهداف، دیگر کارکنان سازمان را برای انجام دستورات و تصمیم گیری ها قانع کنند. دانشجویان مدیریت دولتی وظیفه رهبری و هدایت گروه را برعهده دارند به همین علت می بایست اعتماد به نفس بالایی داشته باشند.
همچنین آشنایی به مهارت های هفتگانه کامپیوتر ICDL و زبان انگلیسی برای موفقیت دانشجویان مدیریت دولتی در حرفه خود بسیار اهمیت دارد.
مزایا و معایب رشته مدیریت دولتی
رشته مدیریت دولتی از بازارکار چندان خوبی برخوردار نیست و صرفا کسانی می توانند در این رشته به موفقیت چندانی دست یابند که علاوه بر پاس کردن واحدهای درسی، مهارت های گوناگونی را بیاموزند. علاوه بر این رشته مدیریت دولتی با بسیاری از رشته های مدیریت همپوشانی دارد و لزوما سازمان ها و موسسه ها برای استخدام تاکیدی روی فارغ التحصیلان مدیریت دولتی ندارند و ممکن است از زیرشاخه های دیگر مدیریت استخدام کنند. همچنین با توجه به پذیرش بالای دانشگاه ها در زمینه مدیریت دولتی این رشته به مرز اشباع رسیده است.
باوجود این مسائل رشته مدیریت دولتی برای پیشرفت و توسعه سازمان ها امری ضروری تلقی می شود و وجود آن باعث بهبود کارکرد ها و عملکرد سازمان می شود. همچنین اکثر آزمون های استخدامی که هرساله برگزار می شود به فارغ التحصیلان رشته مدیریت دولتی نیاز دارند.
بازار کار و درآمد رشته مدیریت دولتی
رشته مدیریت دولتی در شرایط فعلی بازارکار چندان خوبی ندارد؛ این بدان معنا نیست که فارغ التحصیلان این رشته بیکار هستند بلکه آن ها ممکن است در بخش های مختلف مشغول به کار شوند اما محل کارشان ارتباطی با دانش تخصصی آن ها نداشته باشد. آزمون های استخدامی بیشترین جذب مدیریت دولتی را هر ساله داراست. فارغ التحصیلان رشته مدیریت دولتی دایره شغلی بسیار وسیعی دارند و می توانند در بسیاری از بخش های یک سازمان مشغول به کار شوند. آن ها می توانند در بخش هایی نظیر منابع انسانی، سیستم های اطلاعاتی سازمان، یا در تشکیلات سازمانی به عنوان کارشناس اداری، امور کارکنان، برنامه ریزی پرسنلی، ارزیابی عملکرد سازمان، حقوق و دستمزدها، تحول اداری، و … مشغول به کارشوند.
دانش آموختگان مدیریت دولتی در همه سازمان ها و شرکت های دولتی اعم از واحدهای اداری وخدماتی وزارتخانه ها، شهرداری ها، دانشگاه ها، بیمارستان ها، و … می توانند مشغول به کار شوند
اخرین رتبه قبولی
حداقل رتبه قبولی این رشته در منطقه 1 حدود 5000 و در منطقه 2 حدود 12000 و در منطقه 3 حدود 192 می باشد
لازم به ذکر است که اعداد و ارقام تقریبی می باشد و ظرفیت و شرایط دانشگاه ها هرساله متغیر است .