معرفی رشته کتابت و نگارگری
رشته کتابت و نگارگری
واژه کتاب در فرهنگ های ادب فارسی به معنای نوشتن و تحریر است و نگارگری به معنای نقاشی است. ولی برای این که درک درستی از مفهوم کتابت و نگارگری داشته باشیم باید به آثار مکتوبی چون قرآن با نسخه قدیمی از دیوان حافظ وشاهنامه فردوسی رجوع کرد.
با نظر به این آثار باارزش پی خواهیم برد که علاوه بر خط زیبای آنها، دیگر عناصری مثل جلد، تذهیب، تشعیر، نقش و نگاره های تزئینی و نگارگری، صحفه آرایی و اندازه های موزون آنها زیبایی خاصی را در کل اثر ایجاد کرده است. با اندک تاملی درمجموعه این عناصردر میابیم که آثار هنری مورد نظر از وحدتی حیرت انگیز برخوردارند . تعادل و مناسب و هماهنگی میان آنها برقرار است و هرکدام به نحوی با دیگری در ارتباطند و یکدیگر را معنا و کمال می بخشند.
نگارگری یا نقاشی فرآیندی است که طی آن رنگ بر روی یک سطح مانند کاغذ یا بوم ایجاد نقش میکند و اثری خلق میشود. نگار ( نگاریدن و نگارشتن ) در فرهنگها با معانی متعددی چون نقش و نقاشی به کار رفته است.
در حقیقت نگارگری مفهوم عام دارد و روشها و سبکهای گوناگون نقاشی ایرانی را شامل میشود؛ چه آنها که در کتاب و نسخههای خطی صورت گرفته شامل : تذهیب، تشعیر، حاشیه سازی، جدول کشی، گل و مرغ و چه آنها که بر دیواربناها و بومهای دیگر انجام شده است.
در ادامه برای آشنایی بیشتر متقاضیان انتخاب رشته کنکور و نیز افرادی که در بازار کار و کاریابی به دنبال آینده شغلی بهتری هستند، اطلاعات بیشتری شامل : برنامه درسی(سرفصل) و تعداد واحدها، دانشگاه های دارای رشته نگارگری، معرفی رشته های ارشد هنر اسلامی(به منظور ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر آموزش عالی) و معرفی فرصت شغلی و بازارکار این رشته ارایه می شود.
رشته کتاب و نگارگری در دانشگاه هنر اسلامی است و کار دانشجو با رنگ وقلم و کاغذ و مرکب و دوات قلم مو است. از آنجایی که این رشته شاخه های مختلفی از هنر را دربرمیگیرد، در چهار گرایش مختلف نگارگری، طراحی سنتی و تذهیب، خوشنویسی و خیالی نگار در مقطع کارشناسی ارائه می شود. هر گرایش دارای 32 واحد تخصصی است.
گرایش نگارگری همان مینیاتور است که نوعی نقاشی خاص مشرق زمین، بخصوص نقاشی ایرانی است. در آن جزئیات با ریزه کاری های خاص نشان داده می شود. در مینیاتور رنگ، جنبه ی تزئینی دارد و در آن قواعد مناظر و کالبدشناسی رعایت نمی شود. و منظره ها اغلب خیالی است. این هنر در ایران از سابقه ی طولانی برخوردار است و نشانه های آن را در ایران می توان در هزاره های پیش از میلاد مشاهده می شود.نمونه ی آثار نقاشی از دوره ساسانی، نمونه های مناسبی از طرح و شکل و رنگ در نگارگری است.
هنر کتابت در دوره ساسانیان به تکامل رسید و آرایش کتاب یکی از فعالیت های مهم هنرمندان در نگارگری است.
گرایش طراحی سنتی و تذهیب:
طراحی سنتی از فرم ها و نقوش سنتی (اسلیمی و اختیاری) در قالب شکل های گیاهی،جانوری و ترکیبات پیچیده ی هندسی است. به شیوه ی ایرانی طراحی واین نقوش انتزاعی در فرش ،سفال ، فلززنی، فلز و چوب به کار برده می شود.
این طرح ها و نگاره ها نشان دهنده ی فرهنگ،آداب و رسوم و سنت های رایج در یک جامعه است،که به مرور زمان تغییر می یابد.
تذهیب نیز به معنای زراندود کردن و طلا کاری با نقوش الهام گرفته از طبیعت است.از این هنر تزئینی برای تزئین کتبی مثل دیوان اشعار شاعران و بخصوص قرآن مجید در هنر کتاب آرایی استفاده می شود.تذهیب دارای نقوش منظم و هندسی است که با خطوط مشکی وآب طلا تزئین می شود.
گرایش خوشنویسی:
خوشنویسی یکی از هنرهای اصیل و کهن است که در کشور ما سابقه ی هزار ساله دارد.خوشنویسی به معنی زیبانویسی یا نوشتن همره با خلق زیبایی است. در خوشنویسی علاوه بر نگارش یک متن، سعی در خلق اثری هنری با ارزش زیبایی شناخنه می شود.
خوشنویسی تقریبا در تمام فرهنگ ها به چشم می خورد، اما در مشرق زمین و بویژه در سرزمین های اسلامی از جمله ایران جزو هنرهای بصری ارزشمند به حساب می آید. در خوشنویسی اندازه هرحرف ونسبت آن با سایر حروف با دقت بالایی معین شده است.
گرایش خیال نگاری:
خیال نگاری همان نقاشی قهوه خانه ای است که فی البداهه روی روی پرده های شبیه خوانی در قهوه خانه ها نقاشی می شده است. از دوره صفوی که نخستین قهوه خانه در ایران تاسیس شد، قهوه خانه در ایران تاسیس شد. قهوه خانه پایگاه های فرهنگی هنری حساب می آمد.
نقاشی ها برروی پرده کشیده می شد و نقالان از روی آن داستان تعریف می کردند و هنر پرده خوانی نیز از همان جا شکل گرفت.
دروس مشترک در رشته کتاب و نگارگری (همه گرایش ها):
آشنایی با هنر در تاریخ، روش تحقیق در هنرهای سنتی، کارگاه حجم سازی، مبانی هنرهای تجسمی، کارگاه طراحی پایه، تحقیق در هنرهای سنتی ایران، مبنای زیبای شناسی، حکمت هنر ایران، آشنایی با خوشنویسی، آشنایی با فرهنگ و ادب ایران، آشنایی با تذهیب، آشنایی با خیالی نگاری و…
دروس تخصصی گرایش نگارگری:
بررسی ویژگی های مکاتب نگارگری، آشنایی با مواد وابزارکاری نگارگری، کارگاه نگارگری، کارگاه گل و مرغ سازی، کارگاه تشعیر، کارگاه تذهیب، کارگاه تخصصی و…
دروس تخصصی گرایش سنتی و تذهیب:
تاریخچه و مکاتب تذهیب، کارگاه تذهیب، کارگاه تشعیر، کارگاه مثنی سازی تذهیب، کارگاه طراحی سنتی، زیبایی شناسی تذهیب، کاربرد خوشنویسی در تذهیب و…
دروس تخصصی گرایش خیالی نگاری:
تاریخ خط، کارگاه تذهیب، تاریخ خوش نویسی، آشنایی با خط کوفی، زیبایی شناسی خوشنویسی، بررسی شیوه های خوشنویسی، کارگاه کتیبه نویسی و…
توانایی لازم:
اساسی ترین ویژگی یک دانشجوقبل از انتخاب رشته کتاب و نگارگری ، داشتن شناخت قبلی از هنر است. به دنبال آن ویژگی های دیگری چون استعداد،علاقه، پشت کار و ذوق هنرمندانه است. یک هنرمند واقعی باید بتواند هنری خلق کند که ارتباط احساسی مشخص، بین خود ومخاطبش ایجاد کند. می بایست برای بیان احساسی که انتقال می دهد، یک ضرورت باطنب احساس کند ورغبت و اشتیاق وفرصت انتقال آن را داشته باشد.
موقعیت شغلی در ایران:
اولین شرط بازار کار خوب در رشته کتاب و نگارگری،چگونگی ارائه هنر از سوی فارغ التحصیلان است. ارتباط قوی و کیفیت بالای کار هنرمند است که از هنر او یک کالای با ارزش می سازد. موجب می شود که حتی وی بتواند آثار هنری خود را به بازارهای جهانب عرضه کند.
دانشگاههای پذیرنده:
الزهرای تهران، بابلسر، هنر اصفهان، غیر انتفاعی سوره تهران، پیام نور هستند.
این رشته در مقطع کارشناسی در دورههای متمرکز،نیمه متمرکز،نیمه حضوری در دانشگاههای دولتی،نیمه دولتی،غیرانتفاعی،پیام نور و آزاد دانشجو می پذیرد.
رتبه لازم برای قبولی رشته کتاب و نگارگری
نام دانشگاه : دانشگاه الزهرا(س) – تهران
ظرفیت رشته : 26
آخرین رتبه قبولی منطقه 1 :
آخرین رتبه قبولی منطقه 2 :
آخرین رتبه قبولی منطقه 3 : 4919
برای اطلاعات بیشتر و راهنمایی درخصوص کنکور هنر با کارشناسان مرکز مشاوره تحصیلی آلفا در تماس باشید.