معرفی رشته گفتار درمانی
گفتار درمانی
معرفی
رشته گفتار درمانی یکی از زیر مجموعههای علوم توانبخشی است و هدف آن یاری رساندن به افرادی است که دچار اختلالات گفتاری و زبانی هستند که این کمک شامل موارد زیر میشود: کمک به افرادی که اختلالات تلفظی دارند، بیمارانی که اختلال در صوت دارند، بیمارانی که دچار آسیبهای مغزی شدهاند، یاری کردن ناشنوایان برای برقراری ارتباط کلامی، کمک به طیف گستردهای از عقبماندگان ذهنی برای برقراری ارتباط کلامی، توصیه و مشاوره به افراد جامعه.
این دسته از متخصصان در وهله اول آسیبهایی را که توسط عامل ژنتیکی یا اکتسابی به گفتار و زبان وارد شده تشخیص میدهند و در وهله دوم به ارزیابی میزان آسیبدیدگی و علت آن میپردازند و سپس مرحله درمان را شروع میکنند.برای مثال امکان دارد که به علت سکته مغزی، تصادف یا اصابت ترکش، اختلالی در حوزه زبان فرد ایجاد شود که این اختلال میتواند به صورت بیربط صحبت کردن یا ناتوانی در سخن گفتن بروز کند. یا اینکه امکان دارد مشکل در حوزه گفتار باشد؛ یعنی در تولید گفتار و یا روانی گفتار اختلالی به وجود بیاید. برای مثال کودکی که صدای “ر” را “ل” تلفظ میکند دارای اختلال در تولید گفتار است و همچنین فردی که در طول یک دقیقه به جای ۴ جمله (به طور متوسط) یک جمله را گفته و یا برعکس ۱۰ جمله را بیان میکند، دچار اختلال در روانی گفتار است و بالاخره امکان دارد تارهای صوتی به دلایل مختلف آسیب ببینند که موجب خراب شدن کیفیت صوت میشود. در تمام موارد فوق یک گفتار درمان سعی میکند که به شیوههای غیرپزشکی و بدون استفاده از دارو، آسیب ایجاد شده را درمان کند اما طول درمان و نحوه درمان متفاوت خواهد بود؛ یعنی آسیبهای حوزه زبان چون به سیستم عصب مرکزی در مغز برمیگردد، طولانیتر و دشوارتر است اما درمان اختلاف حوزه گفتار آسانتر و سریعتر میباشد.
بهترین دانشگاه های ایران
1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی اراک
3- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
4- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
5- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
6- دانشگاه علوم پزشکی ایران
7- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
8- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
حداقل رتبه قبولی
رتبه ی قبولی در این رشته همانند رشته های دیگر بستگی به دانشگاه و ظرفیت پذیرش انها و منطقه مورد نظر دارد که اوصولا حداقل رتبه در این رشته در دانشگاه های روزانه منطقه یک 3000 در منطقه دو 4000 و در منطقه سه حدود5000 می باشد.
بازار کار
فارغالتحصيلان اين رشته ميتوانند در مراكز زير مشغول بكار شوند: – بيمارستانها: بسته به اينكه تخصصي يا عمومي باشند، گفتار درمانگر در فضاي مستقل و با مسؤوليت مستقل زير نظر مديريت بيمارستان فعاليت ميكند. نحوه ارتباط او با ساير اركان بيمارستان به صورت يك همكاري تيمي و در حوزه اختيارات تخصصي وي ميباشد.- مراكز نگهداري: اين مراكز علاوه بر مراكز نگهداري سالمندان و معلولين ، ميتوانند به طور شبانهروزي به درمان افراد مبتلا به اختلافات گفتار و زبان بپردازند. – درمانگاههاي سرپايي: بر اساس مصوبات وزارتي و در چهارچوب مقررات اجرائي درمانگاه به فعاليت ميپردازند. – درمان در منزل: ارائه خدمات آموزشي در منزل به افرادي كه به علت معلوليت شديد، امكان مراجعه به مراكز مربوط را ندارند و يا مايل به استفاده از خدمات درماني در منزل هستند. – كودكستانهاي روزانه: براي بررسي و رفع مشكلات مربوط به گفتار كودكان. – مدارس ويژه معلولين. – مدارس تلفيقي: شامل مدارس تلفيقي عادي با يك سيستم آموزشي استثنايي يا تلفيقي دو سيستم استثنايي باهم است. – مدارس عادي: براي رفع مشكلات گفتار كودكان به صورت پارهوقت يا تماموقت.