۰ سبد خرید

صفر تا صد انتخاب رشته

راهنمای انتخاب رشته : صفر تا صد انتخاب رشته
صفر تا صد انتخاب رشته مشاوران آلفا احمد احمدی انتخاب رشته تبریز

صفر تا صد انتخاب رشته

 

هر آن چیزی که در مورد انتخاب رشته لازم دارید ، اینجاست….

پذیرش در دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی از طریق کنکور سراسری به دو روش انجام می شود:

رشته های با آزمون : رشته هايی که ملاک پذیرش در آنها، نتیجه کنکور و تأثیر سوابق تحصیلی است.

 رشته های صرفا بر اساس سوابق تحصیلی (رشته های بدون کنکور سراسری) :

ملاک پذیرش این رشته، معدل کتبی نهایی دیپلم است. دقت داشته باشید که ثبت نام و انتخاب رشته برای رشته های صرفا بر اساس سوابق تحصیلی به صورت مجزا انجام می شود. همچنین دفترچه انتخاب رشته این رشته ها به صورت مجزا توسط سازمان سنجش منتشر می شود.

قوانین مهم و موثر در انتخاب رشته 1402

  • با توجه به عدم وجود محدودیت نوع دیپلم برای شرکت در کنکور سراسری، دانش آموزان دیپلم فنی و حرفه ای و کار و دانش که کنکور شرکت کرده اند، در صورت تمایل به اعمال سوابق تحصیلی باید در امتحان نهايی دروس شاخه نظری گروه آزمایشی مربوطه شرکت کنند، در غیر این صورت مشمول اعمال سوابق تحصیلی نیستند.
  • پذیرش در رشته محل های صرفا بر اساس سوابق تحصیلی، به صورت جدا از رشته محل های با آزمون و مســتقل از این مرحله با ملاک معدل کتبی دیپلم داوطلب و رشته انتخابی او انجام می شود. همانطور که قبلا گفتیم، دفترچه انتخاب رشته این رشته ها نیز به صورت مجزا منتشر می شود.
  • دانشجویان روزانه اگر در کنکور شرکت کرده و قصد انتخاب رشته دارند، باید تا قبل از تاریخ 25 اسفند 1401 از تحصیل انصراف داده باشند. اما دانشجویان سایر دوره ها (شبانه، پیام نور و …) تا قبل از ثبت نام در رشته جدید فرصت دارند انصراف خود را به سازمان سنجش اعلام کنند.
  • داوطلبان برای قبولی در دانشگاه باید یکی از مدارک تحصیلی زیر را تا پایان شهریور 1402 اخذ کنند:

دیپلم متوسطه نظام جدید آموزشی 6-3-3

دیپلم متوسطه نظام قدیم

مدرک پیش دانشگاهی (نظام آموزشی سالی واحدی یا ترمی واحدی)

مدرک کاردانی (برای داوطلبان دیپلم فنی و حرفه ای یا کاردانش)

توجه: در صورت پذیرش در نیمسال دوم این فرصت تا تاریخ 1402/11/30 تمدید می شود.

گزینش بومی در دفترچه انتخاب رشته 1402

مهم ترین نکته کاربردی گزینش بومی، در انتخاب رشته، این است که انتخاب رشته های بومی احتمال قبولی شما در دانشگاه های بومی را افزایش می دهد. هر رشــته محل، ظرفیتی دارد که میان سهمیه های مختلف تقسیم می شود. در گزینش بومی، بخشی از ظرفیت هر رشته محل مخصوص داوطلبان بومی است؛ بنابراین احتمال قبولی داوطلبان بومی در دانشگاه های استان بومی یا نزدیک به آن بیشتر از دیگران است.

  • ملاک تعیین استان بومی سه سال آخر تحصیلات دبیرستان یا هنرستان است.
  • در صورتی که سه سال آخر تحصیلات فرد در یک استان نباشد یا در خارج از کشور باشد، استان محل تولد، استان بومی او خواهد بود.
  • در صورتی که محل تولد و سه سال آخر تحصیلات در خارج از کشور باشد، استان بومی فرد تهران خواهد بود.

شیوه های گزینش رشته های تحصیلی دفترچه انتخاب رشته کنکور

الف) روش متمرکز

روش گزینش متمرکز، روش است که فقط نمرات آزمون و حسب ضوابط سوابق تحصیلی داوطلبان واجد شرایط ملاک و مبنای پذیرش قرار می گیرد و اسامی پذیرفته شدگان در یک مرحله و به طور یک جا اعلام می گردد.

ب) روش متمرکز با شرایط خاص

رشــته های دارای شرایط خاص رشــته هایی هستند که در پذیرش آنها شرایط خاصی از قبیل مصاحبه، معاینه، آزمون عملی یا علمی جداگانه و… اعمال می شــود و اسامی پذیرفته شدگان نهایی این رشته ها با اعمال نتایج مراحل فوق، مطابق ظرفیت هر کد رشــته مشخص می شــود. نتایج پذیرفته شــدگان این رشــته ها به همراه سایر رشته های متمرکز اعلام می شود.

آشنایی با دوره های تحصیلی مندرج در دفترچه انتخاب رشته

الف) رشته های تحصیلی دوره روزانه

تحصیل در رشــته های تحصیلی دوره روزانه رایگان بــوده و دانشجویان دوره روزانه از تسهیلات، امتیازات و امکاناتی که توسط وزارت خانه های علوم تحقیقات و فناوری و بهداشت درمان و آموزش پزشکی و سایر نهادها بر اساس ضوابط به افراد واجد شرایط ارائه می شود، برخوردار خواهند شد.

ب) رشته های دوره نوبت دوم (شبانه)

از دانشجویان این دوره بر اساس مقررات شهریه گرفته می شود. تعیین شهریه به عهده هیئت امنای دانشگاه است. دانشگاه های ارائه دهنده این دوره نسبت به ارائه خوابگاه، وام تحصیلی، سرویس ایاب و ذهاب و تسهیلات رفاهی به دانشجویان دوره نوبت دوم ( شبانه ) تعهدی ندارند. برنامه های آموزشی دوره نوبت دوم (شبانه) همان برنامه های آموزشی دوره روزانه است و کلاس های آنها نیز یکسان است.

ج) دانشگاه پیام نور

دانشجویان دانشگاه پیام نور ملزم به پرداخت شهریه هستند. میزان شهریه توسط هیئت امنای دانشگاه تعیین می شود. بنابراین برای اطلاع دقیق از میزان شهریه پرداختی باید به سایت دانشگاه پیام نور مورد نظر مراجعه کنید. حضور دانشجو در کلاس های درس نظری اختیاری است. یعنی می توانید همزمان با تحصیل، کار کنید. برای افرادی که با وجود داشتن کار ، علاقه به تحصیل دارند و یا برای پیشرفت در کار به مدرک نیاز دارند، دانشگاه پیام نور گزینه بسیار مناسبی است. امتحانات این دانشگاه عمدتا به صورت کشوری و متمرکز است. معمولا امتحانات به صورت تستی گرفته می شود و نتایج توسط دستگاه های قرائت نوری بررسی می شود. برای دانشجویانی که از معافیت تحصیلی استفاده می کنند، طول مجاز دوره کارشناسی 5 سال و برای سایر دانشجویان 10 سال است. طبیعتا این دانشگاه فاقد خوابگاه و سلف غذا خوری برای دانشجویان است.

کلاس های دروس نظری معمولا به صورت رفع اشکال و گروهی برگزار شده و در بیشتر مواقع به صورت مجازی برگزار می شود. کلاس های عملی نیز به صورت یک دوره حضوری و فشرده در تعدادی از روز های هفته برگزار می شود. حضور در کلاس های دروس عملی اجباری است. گاهی اوقات هم دروس آزمایشگاهی و کارگاهی در دیگر دانشگاه های مجاور برگزار می شود. همانطور که گفته شد، پذیرش در در دانشگاه پیام نور به صورت بومی – ناحیه ای انجام می شود.

د) دانشگاه فرهنگیان (مراکز تربیت معلم سابق) و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران

پذیرش در دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی به صورت بومی انجام می شود. کد رشته محل های این رشته ها به صورت جداول مجزا برای هر استان در دفترچه انتخاب رشته 1402 آورده شده است. برای برخی از کد رشته محل های استانی، اولویت شهر و یا بخش نیز وجود دارد. در صورت انتخاب این کد رشته محل ها دقت کنید که اولویت با داوطلبان شهر یا بخش مشخص شده در دفترچه انتخاب رشته است. در صورت باقی ماندن ظرفیت، دیگر داوطلبان آن استان پذیرش خواهند شد. ملاک بومی بودن نیز تطابق حداقل دو مورد از 4 مورد (3 سال آخر تحصیل و محل تولد) با کد رشته محل انتخابی است.

داوطلبان دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی در صورت پذیرش نهایی دارای تعهد خدمت دو برابر طول دوره تحصیل هستند. این دانشجویان در زمان تحصیل نیز حقوق می گیرند و زمان تحصیل جزو سوابق خدمت ایشان محسوب می شود. پذیرش اولیه در دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی دو برابر ظرفیت پذیرش خواهد بود. داوطلبان پس از پذیرش اولیه به اداره آموزش و پرورش محل انتخابی برای انجام مصاحبه و احراز صلاحیت های عمومی و تخصصی ارجاع داده می شوند.

توجه: کسب حداقل نمره کل نهایی 6500 در کنکور و داشتن حداقل معدل کل 14 دوره متوسطه دوم از شروط اولیه قبولی است.

جابجایی و انتقال دانشجو ، تغییر رشته و گرایش، تغییر اولویت و … برای داوطلبان قبول شده ممنون می باشد.

چ) دانشگاه غیر انتفاعی (موسسات آموزش عالی غیردولتی – غیرانتفاعی)

مطابق قوانین مندرج در دفترچه انتخاب رشته 1402، تحصیل در دانشگاه غیر انتفاعی ملزم به پرداخت شهریه است. این شهریه توسط هیئت امنای دانشگاه تعیین می گردد. برای اطلاع از جداول شهریه به سایت دانشگاه مربوطه مراجعه کنید. دانشگاه های غیر انتفاعی تعهدی نســبت به تأمین مسکن، خوابگاه و غذای دانشجویان ندارند. وام دانشجویی نیز در صورت تخصیص بودجه مطابق با قوانین اداره رفاه به دانشجویان تعلق خواهد گرفت. کلاس های دروس دانشگاه غیر انتفاعی به صورت حضوری برگزار می شود.

ح) دوره های پردیس خودگردان

پذیرش دانشجو در دوره های پردیس به صورت متمرکز و بدون انجام مصاحبه است. یعنی تنها ملاک امتیاز، کنکور سراسری و سوابق تحصیلی داوطلبان است. دانشجویان در صورت پذیرش نهایی ملزم به پرداخت شهریه هستند. در بین دانشگاه هایی که برای تحصیل در آنها باید شهریه پرداخت کرد، معمولا دوره های پردیس خودگردان بیشترین شهریه را دارند. یعنی شهریه این پردیس خودگردان معمولا از دانشگاه آزاد نیز بالا تر است. دلیل این امر این است که شما در دانشگاه های دولتی و با اساتید این دانشگاه ها و در کلاس های این دانشگاه ها تحصیل می کنید. یعنی همان تحصیل دوره روزانه که تمام هزینه های آن را خود پرداخت می کنید. شهریه دوره پردیس خودگردان توسط هیئت امنای هر دانشگاه تعیین می شود. برای اطلاع دقیق از میزان شهریه به سایت دانشگاه مورد نظر مراجعه کنید.

خ) دوره های ظرفیت مازاد

بر اساس مندرجات دفترچه انتخاب رشته 1402 دوره های ظرفیت مازاد مختص دانشگاه ها و دانشکده های پزشکی فاقد دوره پردیس خودگردان است. روشن است که تحصیل در دوره ظرفیت مازاد نیازمند پرداخت هزینه شهریه و خدمات رفاهی تعیین شده از طرف هیئت امنای دانشگاه است. محل تشکیل کلاس ها نیز در اختیار دانشگاه پذیرنده خواهد بود. انتقال دایمی و یا مهمان برای دوره های ظرفیت مازاد مشروط به موافقت دانشگاه های مبدا و مقصد است. پذیرش در دوره ظرفیت مازاد نیز همانند دوره پردیس خودگردان به صورت متمرکز و بدون مصاحبه خواهد بود.

آشنایی با سهمیه های مختلف کنکور کارشناسی

بر اساس قوانین، پذیرش در کد رشته محل های دفترچه انتخاب رشته کارشناسی بین سهمیه های مختلف پخش می شود. برای انتخاب رشته درست، اطلاع از جزئیات این سهمیه ها الزامی است.

سهمیه مناطق

سهمیه مناطق، شامل 3 منطقه 1، 2 و 3 است. منطقه 1 مربوط به شهر تهران و کلانشهر های کشور، منطقه 2 مربوط به مراکز سایر استان ها و شهر های بزرگ و منطقه 3 مربوط به شهرستان ها و شهر های کوچک و مناطق محروم است. ملاک تعیین سهمیه مناطق، محل گرفتن مدرک سال آخر تحصیل داوطلبان کنکور خواهد بود. چنانچه محل اخذ مدرک 3 سال آخر تحصیل در مناطق مختلف باشد، منطقه مرفه تر (حتی به مدت 1 سال) به عنوان سهمیه مناطق داوطلب در نظر گرفته می شود. داوطلبانی که حداقل دو سال از سه سال آخر تحصیل در دوره متوسطه و یا سال آخر دوره متوســطه خود را در خارج از کشور گذرانده اند، جزو سهمیه منطقه 3 محسوب می شوند. کلیه داوطلبان معلول (نابینا، ناشنوا، نیمه بینا، نیمه شنوا و معلولین جسمی حرکتی) جزو سهمیه منطقه 3 محسوب می شوند.

سهمیه داوطلبان در مناطق درگیر بلایای طبیعی

این سهمیه به میزان حداکثر 5 درصــد مجموع ظرفیت دوره روزانه دانشــگاه های واقع در این اســتان ها و به صورت مازاد بر ظرفیت در رشته های مورد نیاز و پیشنهادی استانداری ها به داوطلبان اختصاص می یابد. داوطلبان باید 1 سال محل اقامت یا محل اخذ مدرک تحصیلی از 3 سال آخر تحصیل خود را در این مناطق گذرانده باشند. داوطلبان باید قبل از انتخاب رشــته کنکور کارشناسی گواهی مربوط (انتهای دفترچه انتخاب رشته کنکور) را از فرمانداری محل رخداد حادثه دریافت و در زمان انتخاب رشته، گزینه مربوط به استفاده از این سهمیه را انتخاب کنند و در صورت قبولی، گواهی مذکور را به دانشگاه مورد پذیرش تحویل دهند. این ظرفیت در دانشــگاه های واقع در مناطق آسیب دیده همان استان اختصاص می یابد و در صورت نبود رشــته در آن استان، در دانشگاه های واقع در استان های هم جوار اختصاص داده می شود.

توجه: پذیرش در این کد رشته محل ها مستلزم کسب حدنصاب 80 درصد گزینش آزاد و در رشته های پزشکی، داروسازی و دندان پزشکی کسب حدنصاب 85 درصد گزینش آزاد خواهد بود. میزان تعهد خدمت پذیرفته شــدگان با استفاده از این سهمیه، دو برابر مدت تحصیل است. همچنین هرگونه تغییر رشته یا انتقال برای پذیرفته شدگان با استفاده از این سهمیه ممنوع است.

سهمیه مناطق محروم

بر اساس مندرجات دفترچه انتخاب رشته 1402 کنکور کارشناسی حداقــل 40 درصد از ظرفیت کد رشــته محل های ناحیه ای، قطبی و کشوری دوره روزانه دانشگاه های واقع در استان های ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان و هرمزگان به داوطلبان بومی این استان ها اختصاص می یابد. این سهمیه برای رشته های پزشکی، دندان پزشکی و سایر رشته های وابسته به وزارت بهداشت 30 درصد است. تغییر رشته و یا انتقال پذیرفته شدگان این سهمیه ممنوع است. برای اطلاع از کد رشته محل های سهمیه مناطق محروم به جدول مربوط به این رشته ها در دفترچه انتخاب رشته مراجعه کنید.

سهمیه شهرستان های جنوب استان کرمان (جیرفت، عنبرآباد، کهنوج، رودبار جنوب، قلعه گنج و منوجان) و شهرستان بشاگرد در استان هرمزگان

داوطلبانی که 2 مورد از 4 مورد (محل تولد و 3 سال آخر تحصیل) در شهرستان های مذکور در این سهمیه باشد می توانند کد رشته محل های مخصوص این سهمیه را که در دفترچه انتخاب رشته آورده شده انتخاب کنند. داوطلبان در صورت قبول شــدن در این کد رشته ها، باید گواهی مربوطه را در زمان ثبت نام به موسسه قبولی خود ارائه دهند، در غیر این صورت قبولی آنها لغو می گردد.

سهمیه داوطلبان شهرستان ابوموسی در استان هرمزگان

40 درصد از ظرفیت پذیرش دانشگاه های استان هرمزگان، به این دسته از داوطلبان اختصاص دارد. توجه کنید که کسب حدنصاب 75 درصد گزینش آزاد الزامی اســت. ملاک بومی بودن جهت اســتفاده از این سهمیه، سکونت مستمر به مدت 3 سال در شهرستان ابو موسی است. چنانچه داوطلبان حدنصاب لازم را در رشته های دانشگاه های استان هرمزگان کسب نکنند، به صورت 100 درصد در دانشــگاه پیام نور ابو موســی جا یابی و معرفی می شوند. در صورت پذیرش در این کد رشــته ها داوطلب باید مدارک لازم را در زمان ثبت نام به موسسه محل قبولی ارائه دهد، در غیر این صورت قبولی او لغو خواهد شــد. همچنین داوطلبان باید درخواست، مدارک و تأییدیه فرمانداری مبنی بر 3 سال سکونت مستمر در شهرستان ابو موسی را به سازمان سنجش آموزش کشور ارسال کنند.

سهمیه بهیاران

سهمیه ویژه بهیاران از سال تحصیلی 96-97 به مدت سه سال به میزان 5 درصد ظرفیت پذیرش مقطع کارشناسی پیوسته رشته پرستاری دوره روزانه، بر حسب تعداد متقاضی در هر استان تمدید گردیده است. سهمیه بهیاران در رشــته پرستاری تنها در منطقه تحت پوشش دانشــگاه علوم پزشکی محل اشتغال متقاضیان معتبر است.

شرایط اختصاصی سهمیه بهیاران:

  • دارا بودن گواهینامه اشتغال به خدمت
  • تیک دارا بودن حداقل ســه ســال سابقه خدمت به عنوان بهیار در استان محل خدمت پس از اخذ مدرک دیپلم
  • دارا بودن دیپلم بهیاری نظام قدیم (4 ساله) و یا دیپلم بهیاری نظام جدید (3 ساله) به اضافه مدرک پیش دانشگاهی
  • استان بومی، استان محل خدمت (محل اشتغال) بهیار است.
  • پذیرفته شدگان این سهمیه مجاز به انتقال و جا به جایی نیستند.

سهمیه رزمندگان، ایثارگران و خانواده شهدا

۲۵ درصد ظرفیت هر کد رشته محل به همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثر، آزادگان و همسـر و فرزنـدان آنها، جانبـازان %۲۵ و بـالا تر و همسر و فرزندان آنها اختصاص دارد. (سهمیه ایثارگران %۲۵ ظرفیت است)

۵ درصد ظرفیت هر کد رشته محل نیز به جانبازان زیر %۲۵ و همسر و فرزندان آنها و همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل شش ماه حضور داوطلبانـه در جبهه اختصاص دارد. (سهمیه ایثارگران %۵ ظرفیت است)

  • تذکرات:

ایثارگران برای قبولی در هر رشته محل، باید حداقل 70 درصد نمره گزینش آزاد در آن رشته محل را کسب کنند.

حد نصاب نمره برای داوطلبان سهمیه رزمندگان 75 درصد نمره گزینش آزاد در رشته محل مورد نظر است.

سهمیه خانواده شهدا مربوط به اعضای درجه یک خانواده شامل پدر، مادر، خواهر و برادر شهید است.

داوطلبان زیر فقط یک بار می توانند با استفاده از سهمیه ایثارگران در رشته های دوره روزانه و دو بار در دوره های دیگر پذیرفته شوند:

داوطلبان با سهمیه رزمندگان بسیجی، وزارت جهاد کشاورزی و ستاد کل نیروهای مسلح از سال 1369 به بعد

داوطلبان با سهمیه های رزمندگان و ایثارگران بنیاد شهید و امور ایثارگران از سال 1377 به بعد

تذکر مهم: داوطلبان متقاضی استفاده از کلیه سهمیه ها به تعهدات سهمیه های مختلف در صورت پذیرش دقت کنند.

شرایط کلی مندرج در دفترچه انتخاب رشته برای پذیرش دانشجو

  • تغییر رشته و دانشگاه پس از مشغول شدن به تحصیل طبق آیین نامه آموزشی مربوطه و موافقت دانشــگاه مبداء و مقصد و البته به سختی انجام می شود. بنابراین توصیه می شود در انتخاب رشته و دانشگاه دقت کنید. در مواردی انتقال از دوره‌ای به دوره دیگر مانند انتقال از نوبت دوم (شبانه) به روزانه ممنوع است.
  • هیچ دانشجویی مجاز نیست هم زمان در دو رشته و يا دو محل (مؤسسات دولتی یا غیردولتی) در خال تحصیل باشد. دانشجویان استعداد درخشان شامل این ممنوعیت نمی شوند.
  • مدت تحصیل در مقاطع مختلف برای همه دوره ها (به جز دوره های دانشگاه پیام نور) یکسان است.

مشاوره حرفه ای تخصص ماست

برای مشاوره در زمینه انتخاب رشته سراسری 1402 با کارشناسان مرکز مشاوره آلفا تماس حاصل نمایید.

09142365146

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم ورود به حساب کاربری

به سایت مشاوران آلفا خوش اومدی 🥰
اطلاعاتت رو دقیق بزن و وارد سایت شو…
ورود / عضویت
یک کد تأیید به شماره همراه شما پیامک خواهد شد

ارسال مجدد رمز عبور یکبار مصرف(00:30)