معرفی رشته رادیولوژی
رادیولوژی
معرفی
با تولد این تکنولوژی، بشر از پوست و گوشت گذشت و به اعماق شگفتانگیز بدن انسان راه یافت و توانست اجزای بدن را بیشتر در معرض دید و بررسی قراردهد.سخن از دانش رادیولوژی تشخیصی است که در سالهای اخیر بسرعت پیشرفت کرده و امکانات تشخیص پزشکی را به طور غیرقابل تصوری به پیش رانده است.بیشک به کارگیری این دانش، نیاز به تخصص ویژه دارد؛ تخصصی که در رشته تکنولوژی پرتوشناسی آموزش داده میشود. به عبارت دیگر، رشته تکنولوژی پرتوشناسی، نحوه تصویربرداری از اعضای مختلف بدن را برای تشخیص پزشکی آموزش میدهد.دانشجویان این رشته در ابتدا دروس پایه از قبیل فیزیک، آناتومی و فیزیولوژی را مطالعه میکنند و سپس دروس تخصصی تصویربرداری پزشکی را میآموزند و در همین زمینه با دستگاههای تصویربرداری و نحوه کارشان آشنا میشوند و پس از ۲ سال میتوانند به عنوان کاردان تصویربرداری، در بخشهای رادیولوژی شروع به کار کنند.گفتنی است که اگر مسوول تکنولوژی رادیولوژی، آموزش لازم را ندیده باشد علاوه بر اینکه پرتوگیری بیمار را بالا میبرد و به او آسیب میرساند، تصاویر مناسبی نیز از اعضای بدن تهیه نمیکند. در نتیجه، دکتر رادیولوژیست نمیتواند تفسیر مناسبی از تصاویر داشته و از روی آنها تشخیص پزشکی دهد.تفاوت توانمندیهای کاردان و کارشناس این رشته نیز در آن است که در تکنولوژی پرتوشناسی از دستگاههای متفاوتی استفاده میشود و از اعضای مختلف بدن تصویربرداری میگردد. برخی از این تصویربرداریها ساده است؛ مثل تصویربرداری از دست، پا و انگشتان، اما برخی از تصویربرداریها تداخلی است؛ مثل تصویربرداری از سیستم گوارش، عروق و ادرار که اینگونه تصویربرداریها، اختصاصی و نسبتاً دشوار میباشد و نیاز به دانش ویژه دارد. در این میان تصویربرداریهای ساده بر عهده فارغالتحصیلان کاردانی و تصویربرداریهای تخصصی و کار با دستگاههای M.R.I و C.P بر عهده فارغالتحصیلان کارشناسی است.
بهترین دانشگاه های ایران
1- دانشگاه شهیدبهشتی تهران
2- دانشگاه ایران
3- دانشگاه مشهد
4- دانشگاه زاهدان
5- دانشگاه یزد
6- دانشگاه همدان
7-دانشگاه اصفهان
8-دانشگاه یزد
حداقل رتبه قبولی
رتبه قبولی رادیولوژی دانشگاه شهید بهشتی، در حدود 2500 است. اما این میزان در مقایسه با رتبه قبولی رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در حدود 2300 است. میزان رتبه رفته رفته برای دانشگاهها براساس میزان تقاضا و کیفیت کمتر شده است؛ به طوری که رتبه قبولی رادیولوژی در دانشگاه شیراز 2800، دانشگاه اصفهان 3500، دانشگاه یزد 4700، دانشگاه جندی شاپور اهواز 5000 و دانشگاه همدان نیز 6100 بوده است. بنابراین طبیعی است که هر یک از دانشگاههای همتراز با این دانشگاهها نیز رتبهای بین 2 هزار تا 6 هزار را پذیرش خواهند کرد.
بازار کار
کار رادیولوژیست در مقطع کاردانی و کارشناسی یک کار اجرایی است. البته کاردان این رشته بیشتر تصویربرداری ساده مثل تصویربرداری از دست، پا و انگشتان را انجام میدهد و کارشناسان این رشته تصویربرداری اختصاصی یا تصویربرداری تداخلی مانند تصویربرداری از دستگاه گوارش یا عروق را بر عهده دارند. در ضمن کار با دستگاههایی مثل توموگرافی و MRI در محدوده فعالیت کارشناس این رشته است.در کل فارغالتحصیلان کاردانی این رشته در موسسههای تصویرنگاری و بیمارستانها میتوانند به عنوان مسوول آمادهسازی دستگاههای مختلف رادیوگرافی، انجام عمل رادیولوژی، ظهور و ثبت کلیشههای رادیوگرافی فعالیت کنند.